Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Jika ingin mencari soalan-soalan dan SKEMA JAWAPAN dalam blog ini dengan pantas, sila "Search Button" di bawah ini.

Friday, August 24, 2007

Tazkirah : Jawapan yg membawa kesyirikan.....

Hidup di kalangan masyarakat majmuk kebanyakan kita akan berjiran dengan keluarga yang bukan Islam.Bagi kaum Tionghua dan Hindu mereka selalu mempunyai tempat penyembahan masing-masing, kaum Cina mungkin di luar rumah manakala Hindu di dalam rumah.

Bila kaum Cina yang beragama Taoisme atau Buddha sering melakukan upacara penyembahan mereka di luar, anak-anak kita yang masih kecil akan lihat, dan mungkin pernah bertanya kepada kita....

"Uncle sebelah buat apa tu Abah?"
Dan secara amnya, kita akan menjawab...
"dia org tgh sembahyang atau tengah sembah tuhan dia"

Jawaban itu tuan-tuan, nauzubillah sebenarnya syirik....Kerana ia bercanggah dengan prinsip dua kalimah syahadah kita.."tiada tuhan yang disembah melainkan ALLAH" tetapi apabila kita memberikan jawaban ..."dia tengah sembah tuhan dia".

Kita menggambarkan pada anak kita bahawa ada tuhan yang lain dari ALLAH,kita juga memberi gambaran pada anak kita, bahawa, kaum Cina punya satu tuhan,India satu tuhan, Kristian satu tuhan...dan cara mereka menyembah tuhan mereka lain dr kita.

Sedangkan kita mengucap kalimah kita "tiada tuhan yang disembah melainkan ALLAH". Jadi mana datangnya konsep atau pengertian " dia sedang sembah tuhan dia"

Sekiranya jawaban ini diteruskan.. ...maka anak kita akan terus keliru dengan konsep dan prinsip syahadah kita " tiada tuhan yang disembah melainkan ALLAH"

Jawaban yang sebenarnya, " Anak, pertamanya perlu faham, tuhan kita dengan tuhan uncle sebelah sama, kerana ada hanya satu tuhan sahaja iaitu ALLAH,tapi cara dia menyembah tuhan itu salah"

Jangan ambil mudah jawaban yang diberikan kepada anak, kerana jawaban yang salah akan hanya merosakkan atau setidak-tidaknya akan kelirukan mereka.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...