Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger





Jika ingin mencari soalan-soalan dan SKEMA JAWAPAN dalam blog ini dengan pantas, sila "Search Button" di bawah ini.

Saturday, December 3, 2011

Petikan Daripada Harian Metro : Kajang Banjir!!!


Oleh Kalidevi Mogan Kumarappa dan Naimah Mohamed
am@hmetro.com.my

KAJANG: Bandar Kajang lumpuh apabila ditenggelami air melebihi satu meter menyebabkan puluhan kenderaan tenggelam dan premis perniagaan dimasuki air selepas hujan lebat selama dua jam bermula jam 2.30 petang semalam.

Selain beberapa jalan utama di pusat bandar, beberapa kawasan penempatan turut ditenggelami air yang dikatakan melanda secara mendadak bermula jam 3.30 petang menyebabkan sembilan penduduk Kampung Jalan Kelapa terpaksa dipindahkan. Antara kawasan lain yang turut terbabit Jalan Bukit, Jalan Reko, Jalan Semenyih, Jalan Kampung Sungai Kantan dan Jalan Sungai Jelok.

Berpuluh kenderaan yang diletakkan di ruang meletak kereta di tepi jalan dan di dalam kompleks beli-belah, Metro Kajang dilaporkan tenggelam, malah air turut masuk ke aras bawah kompleks itu menyebabkan peniaga serta orang ramai kelam kabut. Timbalan Pengarah Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Selangor, Mohd. Sani Harul, berkata pihaknya menerima panggilan mengenai kejadian berkenaan kira - kira jam 3.51 petang dan 20 anggota dari Balai Bomba Kajang dan Cheras digerakkan ke lokasi kejadian.

“Lima orang termasuk tiga warga emas yang terperangkap di dalam rumah di Kampung Sungai Kantan berjaya dikeluarkan manakala empat orang lagi termasuk dua wanita diselamatkan di kawasan Kampung Jalan Kelapa.

“Usaha menyelamatkan mangsa dilancarkan di tiga kawasan utama yang dinaiki air sehingga ke paras dada iaitu Kampung Sungai Kantan, Kampung Jalan Kelapa dan Pasar Kajang,” katanya ketika dihubungi.

Katanya, berdasarkan maklumat penduduk Kampung Jalan Kelapa, kejadian banjir semalam terburuk sejak 40 tahun lalu di mana 12 buah rumah di situ tenggelam sepenuhnya.

Wednesday, November 30, 2011

PANAS : Rahsia Orang Kaya – Suka Beli & Simpan Emas!





Salah satu sebab kenapa ramai orang kaya sangat suka membeli dan memuat simpanan emas terutama emas fizikal adalah kerana tahap kecairannya yang sangat baik.

Tidak seperti hartanah, emas mempunyai kecairan yang baik untuk mendapatkan tunai sekiranya keperluan benar-benar mendesak. Sama ada menjualnya atau untuk tujuan pajakan.

Tambahan lagi simpanan dalam bentuk emas fizikal juga biasanya membuatkan pemiliknya mungkin berfikir lebih daripada sekali untuk menggunakannya sebab ianya tidaklah secair simpanan tunai yang boleh digunakan bila-bila masa.

Ini kerana simpanan dalam bentuk wang tunai sangat mudah diterima untuk urusniaga. Jadi dengan simpan emas sebagai simpanan, ianya jauh lebih selamat untuk kekal sebagai simpanan milik anda.

Yang menariknya lebih lama anda simpan dan miliki emas fizikal itu, bermakna ianya semakin menguntungkan pemiliknya! Sebab harga emas naik tahun demi tahun.

Tambahan lagi ianya diterima di seluruh dunia. Inilah uniknya emas, tidak seperti matawang yang dikeluarkan oleh setiap negara, ianya diterima dan diiktiraf sebagai sesuatu yang berharga dan bernilai oleh semua orang di seluruh dunia dan sepanjang masa.

Bayangkan ketika zaman pemerintahan Jepun (1942-1945) suatu ketika dahulu, wang kertas pokok pisang tidak lagi punyai nilai selepas Jepun tewas dalam perang dunia kedua kepada pihak British di Tanah Melayu.

Tapi emas yang disimpan dari zaman tersebut tetap masih bernilai dan diterima sebagai sesuatu yang berharga sehingga ke hari ini.

Selain itu, emas juga tahan lasak, senang dibawa dan boleh disimpan di mana-mana sahaja serta tetap bernilai walaupun dalam bentuk pasir. Itulah antara kelebihan beli dan simpan emas.

Sekiranya anda berminat ingin tahu lebih lanjut tentang emas, cara bagaimana untuk melabur dan jana keuntungan lumayan dengannya, rujuklah melalui laman web berikut :




Tuesday, November 22, 2011

Petikan Daripada Harian Metro : Juara Bola Sepak Sukan Sea 2011 (Tuah Baddrol, belang Apek)


SEPASANG tangan emas, Khairul Fahmi Che Mat sambil dibantu tuah sepakan penalti kemenangan kapten, Baddrol Bakhtiar memastikan Malaysia membawa pulang ‘ibu segala emas’ Sukan Sea Indonesia selepas menewaskan tuan rumah 4-3 menerusi sepakan penalti pada aksi final, semalam.

Pada penentuan sepakan penalti apabila kedudukan terikat 1-1 selepas beraksi selama 120 minit, penjaga gol Khairul Fahmi menyelamatkan sepakan penalti kelima Indonesia, Ferdinan Sinaga ketika kedudukan 3-3.

Sepakan penalti terakhir negara oleh Baddrol cuba ditangkap penjaga gol Indonesia, Kurnia Mega namun bola tetap melepasi garisan gol untuk memastikan Malaysia mengekalkan pingat emas yang dimenangi dua tahun lalu di Laos.

Malah kejayaan skuad kendalian Ong Kim Swee itu mengulangi pencapaian kejuaraan dua kali berturut-turut pada 1977 dan 1979.

Indonesia yang mendapat sokongan padu lebih 100 ribu penyokong yang membanjiri Stadium Gelora Bung Karno melakukan asakan awal ke kubu negara di babak pertama.

Selepas percubaan penyerang Papua, Titus Bonai diselamatkan penjaga gol, Khairul Fahmi Che Mat pada minit kedua, gawang negara akhirnya dibolosi menerusi tandukan, Gunawan Dwi Cahyo hasil sepakan sudut dua minit kemudian.

Malaysia kemudian bangkit menyamakan kedudukan apabila larian kapten, Baddrol Bakhtiar ke dalam kotak penalti disusuli hantaran lambung berjaya disempurnakan Mohd Asraruddin Putra Omar yang merebahkan badan untuk menanduk masuk bola ke gawang Indonesia pada m-35.

Bersambung babak kedua, Malaysia hampir di depan apabila serangan pantas yang dijana Irfan fazail gagal disudahkan dengan baik penyerang Ahmad Fakri Saarani biarpun hanya berada dalam situasi satu lawan satu dengan Kurnia Meiga.

Kegagalan kedua-dua pasukan mencipta jaringan menyaksikan permainan berlanjutan ke masa tambahan. Kedudukan tetap kekal 1-1 selepas aksi 30 minit masa tambahan perlawanan sekali gus memaksa penentuan sepakan penalti yang akhirnya memihak kepada Malaysia 4-3.

Pingat gangsa temasya edisi ke-26 ini menjadi milik Myanmar yang menumpaskan naib juara dua tahun lalu, Vietnam 4-1 dalam aksi penentuan tempat ketiga dan keempat.

Monday, November 21, 2011

Petikan Daripada Harian Metro : PTPTN tidak paksa peminjam buat bayaran jika mereka belum bekerja

KUALA LUMPUR: Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) tidak akan memaksa peminjam yang belum mendapat pekerjaan membuat pembayaran balik, kata Timbalan Menteri Pengajian Tinggi Datuk Saifuddin Abdullah.

"Kerajaan sentiasa sedaya upaya untuk membantu pelajar bagi mendapatkan bantuan kewangan, malah kita juga bermurah hati untuk membantu mereka sekiranya mereka belum mendapat pekerjaan," katanya pada persidangan Dewan Rakyat di sini, hari ini.

Beliau berkata demikian bagi menjawab soalan Saifuddin Nasution Ismail (PKR-Machang) mengenai pendirian kerajaan terhadap peminjam yang belum mendapat pekerjaan.

Timbalan menteri itu turut menegaskan bahawa kerajaan akan membantu peminjam yang disenaraihitam untuk melanjutkan pelajaran ke luar negara sekiranya mereka mendapat tawaran.

"Tidak dinafikan ada di kalangan mereka telah disenaraihitam tetapi jika mereka datang ke PTPTN kita akan bantu mereka kerana mereka mempunyai alasan yang munasabah," katanya.

Menjawab soalan Khairy Jamaluddin (BN-Rembau), Saifuddin berkata kerajaan tidak bercadang meminda dasar PTPTN untuk mencakupi pemberian pinjaman kepada pelbagai kursus ijazah professional seperti yang dikeluarkan Persatuan Akauntan Bertauliah (ACCA), Pengurusan Akauntan Berkanun (CIMA) atau Institut Akuantan Bertauliah England dan Wales (ICAEW).

Kepada soalan Matulidi Jusoh (BN-Dungun) pula, Saifuddin berkata institusi pengajian tinggi awam (IPTA) tidak menawarkan yuran pengajian percuma terutama di peringkat Sarjana dan Ijazah Doktor Falsafah (PhD).

Bagaimanapun, katanya, kerajaan menawarkan penajaan untuk penuntut yang melanjutkan pengajian ke peringkat Ijazah Sarjana dan PhD di IPTA dan IPT swasta terpilih di bawah program MyBrain15 dalam Rancangan Malaysia ke-10 dengan yuran pengajian dibiayai mengikut jumlah maksimum iaitu RM10,000 bagi peringkat Sarjana dan RM24,000 bagi PhD.

"Program ini terbuka kepada graduan yang belum bekerja, tak berpendapatan tetap dan kakitangan sektor swasta dan pensyarah IPTS," katanya.

Sehingga 17 Nov ini, seramai 5,481 orang telah diluluskan untuk program tajaan MyBrain15 bagi mengikuti program Ijazah Sarjana dan 1,201 orang untuk program PhD dalam bidang seperti sains dan teknologi, sains, sains sosial dan sastera. -- BERNAMA

Saturday, November 19, 2011

Petikan Daripada Berita Harian : Tiada cadangan selaras yuran PIBG - Puad Zarkashi

PONTIAN: Timbalan Menteri Pelajaran, Dr Mohd Puad Zarkashi, berkata sehingga kini masih belum ada sebarang cadangan untuk menyelaraskan yuran Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) di seluruh negara.

Katanya, bagi menyelaraskan yuran berkenaan, kajian terperinci perlu dilaksanakan untuk memastikan mekanisme yang diwujudkan nanti benar-benar berkesan dan boleh dilaksanakan.

Beliau berkata, yuran PIBG yang dikenakan di setiap sekolah kini dibuat berdasarkan keadaan semasa sekolah dan aktiviti yang dijalankan sepanjang tahun selain mengambil kira kemampuan setiap ibu bapa di sekolah tersebut.

"Yuran PIBG di setiap sekolah itu dibuat menerusi mesyuarat dan keputusan itu perlu diperakui atau disahkan oleh pengetua sekolah atau guru besar selepas menerima maklum balas daripada ibu bapa.

"Sekiranya tidak setuju, mereka boleh menyuarakannya dalam mesyuarat PIBG," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Majlis Anugerah Sekolah Cemerlang Parlimen Pontian di Dewan Sultan Ibrahim, di sini hari ini.

Oleh yang demikian beliau menasihati ibu bapa agar menghadiri setiap mesyuarat PIBG yang diadakan.

Mohd Puad turut mengingatkan pihak sekolah supaya tidak mengambil kesempatan memotong wang bantuan awal persekolahan sebanyak RM100 yang diberikan kepada para pelajar.

Katanya, pihak sekolah atau PIBG tidak dibenarkan berbuat demikian kerana wang itu milik pelajar bagi membuat persediaan sesi persekolahan tahun hadapan.

Turut hadir pada majlis itu ialah Timbalan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Ahmad Maslan yang juga Ahli Parlimen Pontian. - BERNAMA

Sunday, September 4, 2011

Soalan Percubaan SPM Terengganu 2011

Soalan percubaan akan diupload secara berperingkat disebabkan kekangan masa dan saya sedang mengusahakan untuk mendapatkan skema bagi setiap kertas soalan tersebut. Kemungkinan besar skema akan diupload jika saya telah mendapatnya daripada rakan-rakan yang lain. Jika terdapat kesalahan pada soalan dan skema, sila rujuk kepada guru masing-masing.

Bahasa Melayu [K1] [K2]
Bahasa Inggeris [K1] [K2]
Pend. Agama Islam [K1] [K2]
Matematik [K1] [K2]
Mat. Tambahan [K1] [K2]
Sejarah [K1] [K2]
Fizik [K1] [K2] [K3]
Kimia [K1] [K2] [K3]
Biologi [K1] [K2] [K3]
Sains [K1] [K2]
Pengajian Awam [K1] [K2]
Pengajian Elektrik [K1] [K2]
Pengajian Mekanikal [K1] [K2]
Tasawwur Islam [K1] [K2]
Pendidikan Seni Visual [K1] [K2]
Perdagangan [K1] [K2]
Prinsip Akaun [K1] [K2]
Lukisan Kejuruteraan [K1]

Wednesday, August 31, 2011

Petikan Daripada Harian Metro : Emas lebih murah

Oleh Hadzlihady Hassan
hadzlihady@hmetro.com.my

PUBLIC GOLD melalui produk terbarunya iaitu i-Series (investment Series) memberi peluang kepada orang ramai yang mahukan keuntungan dalam pelaburan logam terbabit apabila menawarkan harga lebih rendah berbanding di kedai emas terkemuka lain.

Pengurus Besar Public Dinar Sdn Bhd (PDSB), Syukor Hashim berkata, jika sebelum ini pelaburan emas dianggap tidak menguntungkan berikutan susut nilainya yang tinggi antara 25 hingga 40 peratus, namun kini dengan nilai emas yang semakin meningkat, ramai pelabur mempunyai kesedaran untuk melabur.

“Atas kesedaran inilah Public Gold menawarkan kemudahan jual beli jongkong emas, dinar emas dan juga jongkong perak dengan menawarkan produk terbaru dikenali i-Series. “Produk i-Series ini merangkumi barang kemas seperti rantai leher dan rantai tangan yang mempunyai keistimewaan dari segi reka bentuknya yang padu dan tahan lasak serta tidak mudah rosak,” katanya.

Menurutnya, produk itu juga mempunyai ciri-ciri istimewa dan ia menguntungkan pembeli kerana harga barang kemas ditawarkan mengikut harga emas dunia yang jauh lebih murah jika dibandingkan dengan kedai emas terkemuka lain.

“Selain itu, reka bentuk barang kemas yang ditawarkan kepada pembeli tidak mempunyai sebarang batu permata kerana ia emas padu yang nilai ketulenannya dapat diukur dengan tepat menggunakan mesin densimeter. “Pelanggan juga dapat memaksimumkan keuntungan dengan membeli produk i-Series ini kerana setiap barang kemasnya tidak mempunyai kos upah pekerja dan mereka hanya perlu membayar mengikut harga emas semasa,” katanya sambil menambah, produk i-Series itu mempunyai susut nilai hanya 10 peratus berbanding kedai emas lain yang mempunyai nilai susut hingga 25 peratus.

Sunday, August 14, 2011

PANAS : Kenapa kena simpan Silver?

Untuk kawan-kawan yang belum ada buat simpanan
silver , mesti tanya, "Kenapa perlu aku beli?"

Bila saya mula cerita tentang kepentingan menyimpan
dalam silver ada sorang kawan kata:

"Tak cukup ke simpan duit dalam ASB atau unit trust?
Simpanan jugak kan? Confirm ada dividen tiap-tiap tahun.
Tak payah nak risau harga jatuh ke atau rumah kena rompak."

Ini adalah jawapan yang biasa saya terima. Saya pulak
tak boleh nafikan yang duit ASB masih dikira simpanan,
silver tak memberi dividen dan turun naik harga
silver memang menakutkan (bagi yang tidak faham).

Sebab no. 1 kawan-kawan kena menyimpan dalam
silver ialah kerana kadar hutang lapuk bertrillion
dolars yang ditanggung oleh negara-negara barat yang
kononnya dilabel negara maju. Dan 'champion' penghutang
paling banyak adalah tidak lain dan tidak bukan: Amerika Syarikat.

Jom cek sini berapa hutang Amerika sekarang: google: US Debt Clock
Terkejut tak bila tengok hutang negara 'KAYA' USD14 trillion?

"Lah, apa pulak kena mengena hutang diaorang
dengan rakyat Malaysia?
Apa kena mengena dengan kena simpan silver ?"

Kalau kita ada kawan yang suka berhutang,
bila dia tak ada tunai dia akan mohon kad kredit.
Jenis belanja sakan lepas tu bayar minimum tiap2 bulan.
Lepas satu kredit kad dah max dia mintak kat bank lain.
Belanja sakan lagi.
Bayar minimum sahaja lagi.

Sampai satu hari, takde bank yang akan approve
kad kredit. Pinjam pulak kat kawan-kawan.
Masih tak sedar diri. Belanja sakan dan buat-buat lupa
bayar bila kawan tanya. Lama-lama isytihar bankrap.

Beza Amerika dengan kawan kita yang boros di atas,
Amerika BOLEH CETAK DUIT untuk konon-konon
tunjuk kaya. Amerika dah cetak 9 trillion dollars untuk berbelanja.

Sekarang lagi senang, mana pakai mesin cetak lagi,
tinggal masukkan masukkan command:
'masukkan 1 trillion dalam bank' lepas tu tekan 'Enter'.

Lambakan duit inilah INFLASI SEBENAR. Bukannya kenaikkan harga.
Kenaikkan harga barang hanyalah simptom untuk inflasi.
Contohnya zaman Jepun dulu, duit daun pisang
berlambak-lambak tapi takde nilai.
Harga barang tinggi sebab duit dah semakin banyak.

Bila kepercayaan terdapat sistem matawang terhakis,
manusia akan berpusu-pusu cari silver untuk
melindungi harta.

Kejadian ni dah jadi berulang-ulang kali dalam sejarah.
Contoh: Dinasti Yuan, Weimar Germany, Zimbabwe.

Cuba kawan-kawan google 'hyperinflation'.

Bila semua orang berpusu-pusu menukar wang kertas
yang cepat sangat susut nilai kepada silver ,
harga sudah tentu akan melambung. Selagi kerajaan
dunia tak berenti mencetak lagi banyak duit,
selagi tu la silver akan naik harga.

Bukan silver je yang naik harga, SEMUA barang akan terus naik harga.

"Kalau kita beli insurans sebagai pelindung kereta,
Kita KENA juga beli silver sebagai pelindung harta."

Saya nampak kesedaran masih kurang menyimpan dalam bentuk silver. Untuk yang ada kesedaran pun, mereka tercari-cari cara memulakan pelaburan silver. Ebook 'Pelaburan Fizikal di Malaysia + Kajian Kes Tukar Ganda Silver' akan mendedahkan kaedah terbaik untuk memulakan pelaburan perak.


Wednesday, August 3, 2011

Jadual Peperiksaan Percubaan SPM Terengganu 2011


Kepada semua pelajar SMaTeD, peperiksaan percubaan SPM akan bermula pada 08.08.2011 (Isnin) sehingga 24.08.2011 (Rabu), diharapkan pelajar dapat menyiapkan diri untuk peperiksaan tersebut. Semoga kejayaan akan dikecapi atas usaha anda tersebut. Insya-Allah


Jika anda ingin memuat turun jadual tersebut, sila kilik SINI.

Tazkirah Guru SMaTeD Sempena Ramadhan 1432 H

Sempena Bulan Ramadhan yang mulia ini, SMaTeD telah mengadakan tazkirah yang dilakukan selepas P&P di Bilik Mesyuarat SMaTeD dan dihadiri oleh semua guru dan kakitangan sekolah. Giliran guru bertugas yang akan menyampaikan tazkirah adalah seperti berikut dan sekiranya ingin memuat turun bahan-bahan edaran, bolehlah menggunakan pautan yang diberikan, harap maklum.


  • 01 Ramadhan - Ustaz Abdullah B. Ibrahim (Tajuk : Puasa Menjana Sifat Takwa)
  • 02 Ramadhan - Ustazah Masitah Bt. Said (Tajuk : Kepentingan Ilmu Dalam Kehidupan)
  • 03 Ramadhan - En. Mohd Yatim B. Mat
  • 04 Ramadhan - Pn. Zaleha Bt. Aziz
  • 07 Ramadhan - Pn. Noor Azila Bt. Ab. Ghafar
  • 08 Ramadhan - Ustaz Abdullah B. Ibrahim
  • 09 Ramadhan - Pn. Tg. Maimun Bt Tg. Jaafar
  • 10 Ramadhan - Tn. Haji Abdul Karim B. Dolah
  • 11 Ramadhan - Pn. Hajah Noor Asmawati Bt. Ahmad
  • 14 Ramadhan - Ustaz Mohd Azizi B. Mohd Rudin
  • 15 Ramadhan - Ustazah Rohana Bt. Ali
  • 16 Ramadhan - En. Hasni B. Rais
  • 18 Ramadhan - En. Alias B. Muda
  • 21 Ramadhan - En. Ramli B. Harun
  • 22 Ramadhan - Ustazah Rosyatimah Bt. Mohamad
  • 23 Ramadhan - Pn. Hajah Mahiran Bt. Ismail
  • 24 Ramadhan - Ustaz Rusmi B. Mohamad

Tuesday, August 2, 2011

Soalan Peperiksaan Pertengahan Tahun Terengganu 2011 - Pendidikan Agama Islam

Pautan untuk memuat turun soalan Peperiksaan Pertengahan Tahun (OTI 1) Terengganu bagi pelajar Tingkatan 5 sesi 2011.


Pendidikan Agama Islam [K1] [K2]



Pautan untuk semua kertas, sila klik pautan di bawah

Sunday, July 31, 2011

Tutorial Daerah Dungun 2011

Tutorial Daerah Dungun telah diadakan selama 3 hari bermula 26/07/2011 sehingga 28/07/2011 dan ia dijalankan mengikut Pusat Kegiatan Guru (PKG) masing-masing. Pelajar SMaTeD yang terlibat sebanyak 50 orang dan ditempatkan di SMK Seri Dungun dan dikelolakan oleh Pejabat Pelajaran Dungun. Di sini dikongsi bersama bahan-bahan yang digunakan dalam tutorial ini.


  • FIZIK
  • KIMIA (dikemaskini pada 31/07/2011)
  • BIOLOGI
  • MATEMATIK
  • MATEMATIK TAMBAHAN
  • BAHASA MELAYU
  • BAHASA INGGERIS

Deklamasi Sajak Hari Guru 2011 disampaikan oleh Ustaz Abdullah

Dah lama video ini terperap dalam video cam, baru sekarang mempunyai masa untuk upload ke Youtube. Kepada bekas-bekas pelajar SMaTeD yang merindui suara Ustaz Abdullah a.k.a Ketua Warden SMaTeD, dengar dengan teliti dan hayati... dan kenangkanlah semasa kamu semua berada di SMaTed dahulu..... kenangan manis, kenangan pahit, semua adalah kenangan yang tidak dapat dilupakan.....




Tuesday, July 26, 2011

Petikan Daripada Berita Harian : 13,000 guru sandaran tidak terlatih diserap

PUTRAJAYA: Seramai 13,000 orang Guru Sandaran Tidak Terlatih (GSTT) akan diserapkan sebagai guru tetap, kata Timbalan Menteri Pelajaran Dr Mohd Puad Zarkashi.

Beliau berkata surat tawaran telah kepada semua GSTT tersebut mulai bulan lepas setelah mendapat kebenaran daripada Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) untuk mewujudkan jawatan baru kepada mereka.

"Sasaran pihak kementerian adalah mahukan semua jawatan GSTT menjadi guru tetap dan tiada lagi isu mengenai tidak sambung kontrak.

"Namun mereka perlu memenuhi syarat yang ditetapkan iaitu pernah berkhidmat sebagai GSTT selama dua tahun berturut-turut dan umur mereka tidak melebihi 35 tahun pada 31 Disember 2010," katanya kepada pemberita selepas menyempurnakan majlis penyampaian hadiah Pertandingan Akhir Rekacipta dan Inovasi Bot Lumba RA3 peringkat kebangsaan di Sekolah Menengah Kebangsaan Presint 9 (2) di sini hari ini.

Mohd Puad berkata GSTT yang layak akan diserap mengikuti kursus sama ada di institut pendidikan guru atau program Kursus Dalam Cuti sebelum diserap sebagai guru tetap.

Mereka juga harus bersedia ditempatkan di sebarang kawasan yang diperlukan mereka bertugas di seluruh negara, katanya. - BERNAMA


Petikan Daripada Harian Metro : Timbang langkah lain kekang inflasi

MALAYSIA perlu menimbangkan langkah lain selain dasar monetari bagi mengekang inflasi berikutan kadar inflasi semasa sebanyak 3.5 peratus adalah agak tinggi ekoran kenaikan harga tenaga dan komoditi.

Gabenor Bank Negara Malaysia, Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz berkata, adalah penting untuk menangani paras inflasi yang semakin meningkat kerana ia akan merosakkan prospek pertumbuhan masa depan.

“Kadar inflasi menyebabkan harga makanan dan bahan api yang tinggi. Memang betul, ia (inflasi) sangat dirasai kerana kedua-dua perkara itu adalah komponen penting di dalam bakul penggunaan kita.

“Pengedaran bahan makanan juga perlu ditambah baik sambil wujudkan keperluan untuk mengakses sumber pengeluaran makanan seperti baja dan makanan haiwan pada kos yang rendah. Sebab itu banyak perhatian telah difokuskan bagi menangani inflasi kerana ia menghakis kuasa membeli,” katanya kepada media selepas prapelancaran siri ketiga wang syiling Malaysia di Kuala Lumpur semalam.

Sunday, July 3, 2011

Petikan Daripada Berita Harian : Kapal solar Firaun ditemui

PEKERJA Mesir mengeluarkan satu bongkah batu daripada kawasan yang dipercayai
tempat kapal solar Raja Khufu ditanam.

KAHERAH: Satu pasukan ahli arkeologi Mesir dan Jepun menemui kapal solar Firaun Khufu baru-baru ini yang terletak berhampiran piramid agung Giza.

Projek pemuliharaan yang dilakukan ialah untuk mengangkat 41 blok batu dengan purata berat 16 tan setiap satu dan memindahkan kapal ditanam 4,500 tahun lalu di dalam lubang bawah tanah.

Projek itu menjadi tumpuan penyelidikan Kementerian Dalam Negeri Bagi Antikuiti, delegasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Institut Kapal Solar Jepun. Mereka sudah memulakan kerja kajian sejak 2007.

Menteri Negeri Bagi Antikuiti Mesir, Zahi Hawass hadir pada upacara pemindahan itu dan memberitahu wartawan, kerja pemuliharaan ‘kapal solar paling tua di dunia’ akan mengambil masa kira-kira empat tahun sebelum ia boleh dipamerkan kepada pelawat.

Raja Khufu antara Firaun terkenal dalam dinasti keempat dan pemerintah yang membina Piramid Khufu. Orang Mesir purba percaya kapal itu dibina untuk membawa beliau kepada kehidupan abadi.

Pemindahan blok batu yang membawa kepada penemuan kapal Firaun Khufu dibuat di dalam sebuah bangsal besar yang dibina untuk melindungi kapal itu. Blok batu pertama diangkat Rabu lalu sebagai ujian sebelum tempatnya digantikan dengan blok kayu.

Kapal solar kedua Firaun Khufu dikesan pada 1987 di dalam sebuah lubang besar, di sebelah barat kapal solar pertama. Kedua-dua kapal itu terletak di bahagian selatan Piramid Khufu di Giza.

Kapal solar pertama ditemui pada 1954 dan mula dipamerkan pada 1982, berhampiran piramid selepas kerja baik pulih yang mengambil masa 13 tahun.

Selepas kerja baik pulih selesai, kapal kedua akan ditempatkan berhampiran pagar piramid, manakala kapal pertama akan dipindahkan di Muzium Besar Mesir yang sedang dalam pembinaan.

Kedua-dua kapal dibuat daripada kayu cedar Lubnan dan kayu akasia Mesir. Hawass berkata, keadaan kapal terbaru ini lebih baik daripada yang dijangka.

“Pada mulanya saya berasa bimbang melihat kayu kapal itu. Bagaimanapun, saya yakin kita dapat melihat sebuah lagi kapal Firaun dalam tempoh empat tahun, apabila ia dibaik pulih,” katanya. – Agensi

Monday, June 27, 2011

Petikan Daripada Berita Harian : Chong Wei Mantap Menjuarai Terbuka Indonesia 2011


LEE Chong Wei meraikan kejuaraan keenamnya tahun ini dengan catatan manis apabila melakar hatrik kejuaraan perseorangan lelaki badminton Terbuka Indonesia selepas menewaskan pemain Denmark, Peter Gade Christensen di Istora Senayan, semalam.

Pemain nombor satu dunia itu yang setakat ini sudah empat kali menjuarai Terbuka Indonesia selepas mengungguli pada 2007, 2009 dan 2010 nyata sukar ditandingi oleh Christensen apabila mudah menamatkan saingan dengan 21-11, 21-7 dalam masa hanya 31 minit.

Malah, dalam pertarungan itu, Chong Wei, 29, hanya membenarkan lawan sekali saja mendahului pada set pertama pada kedudukan 3-2, sebelum langsung tidak membenarkan Christensen memintasnya hingga ke mata penamat, sekali gus mengekalkan rekod cemerlang mengungguli 13 daripada 14 pertemuannya dengan bekas pemain nombor satu dunia berusia 35 tahun itu.

“Saya bermain dengan penuh keyakinan dan tidak terjejas langsung dengan gelagat penonton,” kata Chong Wei kepada wartawan mengenai suasana bising penonton yang bersorak setiap kali dia melakukan smash.

“Tentu sekali Peter adalah seorang pemain yang bagus... tetapi kami sudah bermain menentang antara satu sama lain sebanyak 14 kali, maka saya tahu bagaimana cara dia mencorakkan permainannya.”

Chong Wei yang mara ke tujuh final tahun ini telah memenangi lima kejuaraan sebelum ini - Terbuka Malaysia, Grand Prix Emas, Seluruh England, Terbuka India dan Masters Final - dan satu-satunya kekalahan yang dialaminya ialah kepada jaguh China Lin Dan di Terbuka Korea Januari lalu.

Laluannya ke final Terbuka Indonesia kali ini agak mudah apabila memulakan saingan menentang pemain muda tuan rumah Tommy Sugiarto di pusingan pertama, menewaskan pemain ranking ke-27 dari Hong Kong, Wong Wing Ki di pusingan kedua, menyingkirkan pilihan ketujuh dari Vietnam, Nguyen Tien Minh di suku akhir sebelum mengetepikan pilihan keempat dari China, Chen Long di separuh akhir.

Usaha Chong Wei memburu kejuaraan hatriknya menjadi lebih mudah apabila seteru utamanya, Lin Dan yang dijangka menjadi lawannya pada final tersingkir awal secara mengejut di pusingan kedua kepada pemain Jepun, Sho Sasaki.

Kemenangan semalam membolehkan Chong Wei membawa pulang hadiah wang tunai AS$45,000 (RM136,822) kejohanan yang menawarkan hadiah kedua termahal selepas Terbuka Korea, manakala Christensen membawa pulang AS$22,500 (RM136,822).

Sementara itu, dalam perseorangan wanita, pemain India, Saina Nehwal gagal mempertahankan kejuaraan yang dikuasainya sejak dua tahun lalu selepas tewas kepada pemain nombor tiga dari China, Wang Yihan 12-21, 23-21, 21-14.


Sunday, June 26, 2011

Petikan Daripada Berita Harian : Subjek Vokasional di sekolah dimansuhkan mulai tahun depan

KULIM: Mata pelajaran vokasional (MPV) akan dimansuhkan di semua sekolah harian secara berperingkat mulai tahun depan, kata Timbalan Menteri Pelajaran, Dr Mohd Puad Zarkashi.

Beliau berkata, langkah berkenaan dibuat sejajar dengan proses transformasi pengajian teknik dan vokasional seperti yang ditetapkan kerajaan baru-baru ini.

"Semua sekolah harian selepas ini tidak lagi diajar MPV. Bagi mereka yang berminat belajar dalam bidang tersebut, kerajaan akan menyediakan peluang di Kolej Vokasional menerusi Program Asas Vokasional (PAV).

"PAV ini dikhususkan untuk pelajar peringkat Tingkatan 1 hingga 3 dan mereka turut diberikan Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) Tahap I dan II apabila tamat," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Majlis Anugerah Kecemerlangan Pelajar di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tunku Panglima Besar di sini, hari ini.

Katanya, berdasarkan perancangan, semua peralatan untuk pengajaran dan pembelajaran MPV serta Kemahiran Hidup di sekolah harian sedia ada akan dikumpulkan dan diserahkan kepada Kolej Vokasional kelak.

Beliau berkata, kementerian turut bercadang melanjutkan tempoh pengajian peringkat menengah atas kepada tiga tahun berbanding dua tahun di sekolah menengah teknik atau vokasional sebelum ini.

"Selepas pelajar menamatkan peringkat pengajian menengah atas di Kolej Vokasional selama tiga tahun, mereka layak diberikan SKM Tahap IV," katanya.

Dalam perkembangan lain, katanya Kementerian Pelajaran sudah memperuntukkan sejumlah RM242.6 juta untuk Program Biasiswa Kerajaan Persekutuan, Biasiswa Sukan dan Biasiswa Pra-Universiti untuk tahun ini. - BERNAMA

Sunday, June 19, 2011

Petikan Daripada Berita Harian : Puluhan bot dilambung puting beliung di Teluk Buih, Mersing



Oleh Ikhwan Muhammad
bhjb@bharian.com.my

Pusaran angin puting beliung yang melanda Teluk Buih, Air Papan, Mersing, semalam sempat dirakam oleh pembaca setia Berita Minggu

SEBUAH bot nelayan tersadai di jeti kerana diterbangkan puting beliung di
pangkalan Teluk Buih, Mersing, semalam.

MERSING: “Saya hanya mampu berdoa agar puting beliung itu tidak menghala ke arah kami yang sedang berniaga kerana ngeri mengenangkan ribut memusnahkan Bazar Ramadan Melaka tahun lalu yang mengorbankan beberapa mangsa.

"Doa kami dimakbulkan apabila puting beliung itu menghala ke arah Teluk Buih, tetapi tempiasnya saja sudah cukup untuk merosakkan beberapa gerai di sini,” kata Rosli Derani, 42, peniaga pasar lambak Jalan Makam, di sini.

Katanya, ketika kejadian kira-kira jam 3.30 petang kelmarin itu, dia yang berniaga sup tulang dapat melihat dengan jelas pusaran angin bergerak menghala ke Teluk Buih sambil tempiasnya terasa sehingga ke kawasan perniagaan itu.

Walaupun puting beliung yang dilihat bermula dari Pulau Setindan berhampiran Pantai Teluk Buih itu tidak menghala ke pasar lambak, tempiasnya sudah cukup menyebabkan hampir 10 khemah peniaga rosak bersama puluhan bot gentian kaca milik nelayan yang diterbangkan angin.

Kejadian berterusan kira-kira 10 minit itu adalah yang kedua dalam tempoh seminggu di daerah ini dan menggemparkan penduduk sekitar Kampung Air Papan dan Teluk Buih. Walaupun tiada kemalangan jiwa, sekurang-kurangnya empat bot nelayan musnah dan bumbung jeti pangkalan Teluk Buih diterbangkan angin kencang.

Pengunjung dari Kluang, Muslim Abdullah, 46, berkata ketika kejadian beliau yang berada di atas jeti sempat menyelamatkan diri dengan berlindung di kawasan selamat manakala orang ramai di sekitar pantai bertempiaran lari mencari perlindungan dalam keadaan bot gentian kaca berterbangan dibawa angin kencang.

“Bot yang berat itu mampu diterbangkan angin bagaikan kertas yang melayang sebelum jatuh menghempap jeti. Syukur saya dan anak terselamat... kalau terperangkap dalam pusaran angin itu, sukar untuk digambarkan nasib kami," katanya.

Saturday, June 18, 2011

Soalan Pertengahan Tahun @ OTI 1 Tingkatan 5 Tahun 2011 Negeri Terengganu


Soalan ini adalah yang mentah dimana saya tidak mengedit atau membersihkan kekotoran semasa di"scan". Jika terdapat kesalahan pada soalan dwi bahasa sila ikut Bahasa Inggeris. Soalan ini akan ditambah dari semasa ke semasa, ia mengambil masa untuk scan semua soalan tersebut. Semoga ia dapat memberi manfaat kepada semua, terima kasih....

  • Bahasa Melayu - [K1] [K2]
  • Bahasa Inggeris - [K1] [K2]
  • Sejarah - [K1] [K2]
  • Matematik - [K1] [K2]
  • Pendidikan Agama Islam - [K1] [K2] Dikemaskini : 02/08/2011
  • Matematik Tambahan - [K1] [K2]
  • Fizik - [K1] [K2] [K3]
  • Kimia - [K1] [K2] [K3]
  • Biologi - [K1] [K2]
  • Sains - [K1] [K2]
  • Tasawwur Islam - [K1] [K2]
  • Pengajian Mekanikal - [K1] [K2]
  • Pengajian Elektrik - [K1] [K2]
  • Pengajian Awam - [K1] [K2]
  • Lukisan Kejuruteraan - [K1]
  • Perdagangan - [K1] [K2]
  • Prinsip Akaun - [K1] [K2]

Soalan Fizik Tingkatan 5 - Peperiksaan OTI 1 @ Pertengahan Tahun 2011


Di sini adalah soalan subjek Fizik bagi Peperiksaan OTI 1 @ Pertengahan Tahun 2011 untuk pelajar Tingkatan 5. Kualiti soalan yang di"scan" agak kurang disebabkan saya ingin mengecilkan saiz fail untuk di"upload". Semoga perkongsian ini dapat memberi manfaat kepada semua.

FIZIK - [K1] [K2] [K3]

# Jika link ini tidak berfungsi atau fail tidak boleh dibuka, sila tinggalkan pesanan untuk tindakan segera, terima kasih...

Petikan Daripada Harian Metro : PNGK bawah 2 batal PTPTN

SUNGAI PETANI: Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) akan menghentikan pinjaman pelajar yang memperoleh Purata Nilai Gred Kumulatif (PNGK) 2.0 ke bawah.

Anggota Lembaga Pengarahnya, Datuk Tajul Urus Md Zain berkata, tindakan itu bagi memastikan pelajar yang komited dengan pelajaran sahaja diberikan pinjaman.

“PTPTN tidak berkompromi dengan pelajar yang tidak mencapai keputusan memuaskan dan yang mendapat PNGK di bawah 2.0 secara automatik dihentikan pinjaman mereka,” katanya kepada pemberita selepas menyerahkan waran pinjaman kepada pelajar yang memasuki institusi pengajian tinggi di Sekolah Menengah Kebangsaan Ibrahim semalam.

Pada majlis itu, 432 pelajar dalam kawasan Parlimen Merbok menerima waran pinjaman RM1,500 setiap orang.

Sehubungan itu, Tajul Urus menasihati pelajar berusaha bersungguh-sungguh supaya tidak menghampakan ibu bapa dan kerajaan yang memberi pinjaman bagi membolehkan mereka meneruskan pengajian.

“Wang PTPTN adalah duit rakyat...jadi, kami terpaksa membuat satu keputusan walaupun pahit untuk diterima,” katanya sambil mengingatkan pelajar menggunakan wang itu secara berhemah.- Bernama

Thursday, June 16, 2011

Cuti Peristiwa Sempena Kemenangan Terengganu Menjulang Piala FA 2011 dan SUKMA 2011



Semua pelajar, guru-guru dan kakitangan SM Teknik Dungun akan bercuti selama 3 hari bermula 17/06/2011 sehingga 19/06/2011 sempena kemenangan Skuad Terengganu dalam Piala FA dan SUKMA 2011... TAHNIAH!!!!


# Gol kemenangan Terengganu dalam Piala FA 2011



# Pelajar asrama akan pulang bercuti dan akan kembali semula ke asrama pada petang Ahad 19/06/2011.

Wednesday, June 15, 2011

Petikan Daripada Berita Harian : Pelarasan harga belum muktamad, KPKK masih bincang dengan Astro

KUALA LUMPUR: Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan (KPKK) sedang berbincang dengan pihak stesen televisyen berbayar Astro berhubung hasrat syarikat itu melakukan beberapa pelarasan harga kepada pakej yang ditawarkan berkuatkuasa 11 Julai depan.

Timbalan Menterinya, Datuk Joseph Salang, berkata penyelarasan harga yang diumumkan oleh pihak syarikat televisyen berbayar itu baru-baru ini, masih belum muktamad.

"Kementerian memang sentiasa memantau dan berunding dengan Astro. Untuk makluman Dewan yang mulia ini, penyelarasan harga yang telah diberitakan belum muktamad.

"Pada masa kini, kementerian melalui Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) sedang berunding, meneliti dan menganalisa apakah hajat Astro untuk naikkan harga ini wajar atau tidak," katanya ketika menjawab soalan tambahan Datuk Mohamad Aziz (BN-Sri Gading) di Dewan Rakyat di sini hari ini.

Mohamad meminta supaya kementerian memantau langkah Astro untuk mengenakan bayaran yang agak tinggi terhadap pakej-pakej yang ditawarkan demi kepentingan rakyat.

Sementara itu, Joseph berkata bagi mana-mana perkhidmatan televisyen berbayar termasuk Astro, penetapan kos langganan adalah berdasarkan kos yang ditanggung dalam menyediakan perkhidmatan termasuklah kos pemerolehan dan pembelian kandungan dan hak penyiaran dari pihak ketiga.

Katanya, ini adalah selaras dengan prinsip mengenai penetapan kadar yang diperuntukkan di bawah Seksyen 198, Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

"Oleh itu, setiap kenaikan harga dianalisa oleh pihak SKMM bagi memastikan ianya adalah tindakan yang wajar dan munasabah berasaskan kos dan tidak hanya bermotifkan keuntungan semata-mata," katanya.

Dalam pada itu, beliau berkata berdasarkan pemantauan SKMM didapati Astro tidak menayangkan terlalu banyak iklan komersil, malah secara purata masa iklan yang digunakan oleh Astro hanyalah 19 hingga 20 peratus atau 46-50 minit daripada 240 minit masa yang dibenarkan untuk mereka menyiarkan iklan komersil dalam sehari.

Katanya, kerajaan tidak menghalang penyiaran iklan di Astro mengikut syarat lesen yang membenarkannya menyiarkan iklan komersil tidak lebih daripada 10 minit bagi setiap jam di setiap saluran.

"Kebanyakan iklan di saluran Astro adalah berbentuk promosi saluran-saluran atau rancangan-rancangan Astro lain.

"Ini tidak dianggap sebagai iklan komersial kerana masa penyiaran tersebut tidak memberi pulangan kepada Astro," katanya.

Selain itu, beliau berkata kerjaan turut menetapkan syarat lesen Astro untuk menyiarkan Pengumuman Khidmat Awam (Public Service Announcement-PSA) selama satu minit setiap jam siaran di 10 saluran. - BERNAMA

Tuesday, June 14, 2011

Petikan Daripada Utusan Malaysia : Program Pelajaran Ekuin diperkenal di sekolah

KUALA TERENGGANU 13 Jun - Jabatan Pendidikan Teknikal dan Vokasional Kementerian Pelajaran dengan kerjasama Majlis Ekuin Malaysia (MEM) telah memperkenalkan Program Pelajaran Ekuin kepada para pelajar di Sekolah Menengah Teknik dan Vokasional sebagai subjek pilihan bermula tahun ini.

Setiausaha Eksekutif MEM, Datuk Malek Jeremiah berkata, program tersebut melibatkan pelajar tingkatan empat yang layak menyertai 'National Occupational Skills Standards in Equine 2012.'

Mereka bakal menjadi kelompok lepasan sekolah pertama yang memilih kerjaya di dalam industri ekuin.

Katanya, setakat ini, dua buah sekolah di Selangor telah dipilih menawarkan program perintis itu iaitu Sekolah Menengah Teknik Kajang dan Sungai Buluh.


"Kewujudan pelajaran ekuin di peringkat sekolah merupakan galakan tambahan kepada sukan ekuin dan ekuestrian negara apabila minat dalam sukan ini dapat diterapkan pada usia muda.

''Ia memberi peluang kepada mereka menggilap bakat lebih awal selain memberi peluang baru dalam bidang kerjaya yang makin berkembang.

"Kita yakin dengan sokongan kementerian terhadap sukan ini di kalangan pelajar mampu membawa negara berkembang lebih jauh dalam industri ekuin," katanya kepada Utusan Malaysia ketika ditemui di Terengganu Equesterian Resort (TER), baru-baru ini.

Dalam pada itu, beliau berkata, MEM sedang melatih seramai 10 orang guru dari kedua-dua buah sekolah terbabit untuk menjadi jurulatih bertauliah bagi membolehkan mereka melatih pelajar-pelajar masing-masing.

Katanya, latihan selama dua tahun itu merangkumi latihan menunggang, pengurusan, penjagaan serta peladaman kuda di mana latihan berkenaan mengikut silibus yang telah diguna pakai oleh kerajaan Australia dalam bidang yang sama.

"Selepas guru-guru tersebut tamat latihan itu, mereka akan diberi sijil tauliah dan turut berpeluang menceburi bidang ekuin selain melatih pelajar-pelajar mereka," ujarnya.

Sementara itu, Malek turut memaklumkan bahawa pihaknya turut membiayai sebuah sekolah maahad tahfiz yang terletak di Selangor untuk menyertai kelab poni selain seorang gadis dari negeri Kelantan yang dihantar ke Australia untuk mengikuti kursus Diploma Pengurusan Kuda.

"Kita berharap dengan cara ini dapat melahirkan lebih ramai mereka yang mahir dalam bidang ini," jelasnya.

Pelancaran Laman Web Rasmi SM Teknik Dungun


www.smteknikdungun.com
Akhirnya saat yang ditunggu akhirnya tiba, di mana Tuan Pengetua SMaTeD iaitu Tuan Haji Awang B Junoh telah merasmikan laman web rasmi SMaTeD. Ia boleh dilayari di alamat www.smteknikdungun.com .

Ini memudahkan bagi semua pihak untuk mengetahui perkembangan semasa bagi sekolah ini. Semoga kemudahan ini dapat mendekat lagi orang ramai dengan SMaTeD ini.


Thursday, March 24, 2011

Tahniah..... Nik Sallehudden Ayub (Straight A - SPM 2010)



Alhamdulillah.....SMaTed telah berjaya melahirkan seorang pelajar Straight A bagi SPM 2010...... Tahniah....... kpd Nik Sallehudden Ayub.....Semoga anda akan terus mengukir kejayaan di sepanjang perjalanan kehidupan ini....

Kepada semua pelajar Tingkatan 5 2011, anda perlu mempertingkatkan usaha anda supaya kecemerlangan SMaTeD ini dapat diteruskan....Untuk pelajar Kelas Elit 2011, lihatlah dan renungkanlah slip peperiksaan ini supaya ia menjadi pembakar semangat anda semua......


Tuesday, March 15, 2011

Hari Yang Penuh Bererti - Keputusan SPM 2010

Kepada semua pelajar SMaTeD yang ingin mengambil slip keputusan SPM 2010 dikehendaki berpakaian kemas pada 23 / 03 / 2011 kerana akan diadakan majlis keraian di Dewan Voctech sebagai tanda meraikan kembali kehadiran anda semua ke sekolah ini, diharapkan semua pelajar dapat hadir bersama-sama untuk menjayakan majlis tersebut....

Kehadiran anda dinanti-nantikan, semoga Allah memudahkan segala perancangan kita semua...inya-Allah...

Monday, March 14, 2011

Here's your chance to be a proud owner of iPhone 4. Whoa!

Come & hear this out, Churpers!

If you are already an existing iPhone 4 user and still feels like a loner because friends and family around you are still not an iPhone 4 user yet? Always have trouble finding companion to beat your Fruit Ninja's high score? Or if the birds are getting more angry because there is no one else to play with?

Now here's your chance to purchase an iPhone4 without needing to subscribe to a line! Yes, you can buy the phone at DiGi's RRP! All you need to do is to sign up or just upgrade it from a iDiGi RM88 to either RM138 or RM238. Now, spread the love and share it with your friends, you might soon be able to go on multiple player on Fruit Ninja!

Yeeehaaaa! Promotion ends on April 3, 2011.

click HERE to get more info

Saturday, January 1, 2011

Selamat Tahun Baru 2011


Tahun 2010 telah berlalu, menjelang pula tahun 2011.....

Semoga perancangan untuk tahun 2011 akan berjalan lebih lancar dan berjaya....Walaupun sebahagian perancangan dan impian tidak dapat dilaksanakan mahupun dicapai, ia perlu diteruskan ......

Perjuangan hidup perlu diteruskan......

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...