Friday, September 21, 2012

Koleksi Soalan Peperiksaan Percubaan SPM Terengganu 2012

Koleksi ini merupakan soalan Peperiksaan Percubaan SPM atau OTI 2 bagi Tingkatan 5 sekolah-sekolah menengah di Negeri Terengganu yang telah berlangsung . 

Skema akan diusahakan, jika saya perolehinya, saya akan upload kemudian. Soalan akan diupload secara berperingkat, diharapkan semua bersabar, sekian terima kasih.

Untuk memuat turun fail ini, anda perlu mendaftar secara PERCUMA dengan 4Shared.com, ini disebabkan polisi baru yang dipraktikkan oleh 4Shared.com, harap maklum.

Bahasa Malaysia - [K1] [K2] Kemaskini 21/09/2012
Bahasa Inggeris - [K1] [K2 Kemaskini 21/09/2012
Matematik - [K1] [K2]  Kemaskini 25/09/2012
Matematik Tambahan - [K1] [K2]  TERBARU!!!!! Kemaskini 27/09/2012
Sejarah - [K1] [K2]  Kemaskini 22/09/2012
Pendidikan Islam - [K1] [K2]  Kemaskini 22/09/2012
Fizik - [K1] [K2] [K3Kemaskini 25/09/2012
Kimia - [K1] [K2] [K3]
Sains - [K1] [K2]
Biologi - [K1] [K2]
Pengajian Awam - [K1]
Pengajian Elektrik - [K1]
Pengajian Mekanik - [K1]
Lukisan Kejuruteraan - [K1]

Saturday, September 15, 2012

Apa Yang Perlu Anda Tahu Tentang Akaun Emas?

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Hai..Apa khabar?

Ramai yang begitu ghairah melabur dengan emas sejak kebelakangan ini.

Bagi yang tak mempunyai modal yang besar dan malas nak ambil risiko simpan emas kerana takut hilang mahu pun dicuri orang, maka mereka kini punyai pilihan untuk buka Akaun Simpanan Pelaburan Emas.

Emas kini menjadi pelaburan yang terbaik sejak beberapa dekad kebelakangan ini, pulangan keuntungannya terus meningkat melebihi 18% setahun.

Namun begitu harganya tetap ada turun dan naiknya. Contonya harganya naik pada bulan Disember 2010 dan mulai turun pada Januari 2011.

Harganya terus jatuh menjelang sambutan Tahun Baru Cina 2011 dan dijangka akan naik semula selepas itu.

Begitulah keadaannya dengan harga pasaran Akaun Emas ada turun dan naik sepanjang masa.

Jadi, sebelum mula melabur dalam Akaun Emas ini maka perlulah anda memilihnya dengan berhati-hati.

Ini kerana dalam masa yang sama jika anda tiada ILMU tentangnya, Akaun Emas penuh dengan perangkap!

Jika anda TERSILAP membuat keputusan dalam memilih dan membeli emas melalui Akaun Pelaburan Emas ini, kemungkinan BESAR anda akan kehilangan wang anda.

Anda melabur untuk buat wang tetapi HILANG lebih banyak wang, gara-gara tiada ILMU yang BETUL untuk melabur dalam akaun emas!

Jadi sebelum memulakan atau telah memilikinya, dapatkan ILMU pelaburan Akaun Emas terlebih dahulu, agar wang yang anda laburkan tak hilang begitu sahaja!

Dapatkan penerangan lanjut tentang Akaun Pelaburan Emas melalui link berikut :
Ikhlas,


MOHD AZHAR  KORDI

Friday, September 7, 2012

Petikan Daripada Berita Harian : Subjek Sejarah dirombak

Oleh Nazura Ngah

Kuala Lumpur: Kerajaan sedang merangka kurikulum baru subjek Sejarah sekolah menengah untuk melahirkan warganegara bersemangat patriotisme yang tinggi.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, berkata ia berpandukan perakuan Jawatankuasa Khas Mengkaji Kurikulum Sejarah dan Buku Teks Sejarah Sekolah Menengah. Tumpu pada kurikulum.

Beliau berkata, ia juga selaras dengan perhatian khusus kerajaan terhadap kandungan kurikulum subjek Sejarah di sekolah.

Jawatankuasa khas dipengerusikan Tan Sri Omar Mohd Hashim (Pengerusi Eksekutif Persatuan Sejarah Malaysia (PSM)) mempunyai tugas besar dan berat.

Laporan sudah diserahkan dan Insya-Allah akan dilaksanakan, katanya ketika merasmikan Mesyuarat Tahunan Majlis PSM ke-57, di Wisma Sejarah di sini, semalam.

Jawatankuasa khas yang ditubuh pada Mei 2011 dianggotai 10 pakar sejarah bertujuan membantu mengkaji semula kandungan kurikulum dan buku teks Sejarah sekolah menengah.
Ia bagi memastikan subjek itu mampu melahirkan pelajar yang mempunyai perasaan cintakan tanah air, sekali gus memperkukuhkan semangat setia negara dan jati diri sebagai warga Malaysia.

Penubuhannya juga selaras dasar kerajaan menjadikan Sejarah subjek wajib lulus peringkat SPM mulai 2013.

Zaman yang menganggap Sejarah boleh diajar oleh sesiapa saja dan menganggap ia sebagai satu mata pelajaran pinggiran sudah berlalu.

Kita mahu Sejarah diberi nafas baru, dimartabatkan dengan perhatian yang serius dan diajar oleh mereka yang mempunyai kepakaran dan pengetahuan yang mendalam mengenai ilmu itu, katanya.

Monday, September 3, 2012

Petikan Daripada Berita Harian : PAV diperluas ke 150 sekolah mulai 2014

Kuala Lumpur : Progam Asas Vokasional (PAV) khusus untuk pelajar Tingkatan Satu yang kurang cemerlang dalam Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) akan dilaksanakan sepenuhnya mulai 2014, membabitkan 4,500 pelajar.                                                                                                                                                                                                               Ia lanjutan kejayaan projek perintis PAV di 15 sekolah terpilih yang bermula awal tahun ini yang mendapat sambutan menggalakkan ibu bapa, termasuk pelajar berminat menyambung sesi persekolahan dalam bidang vokasional.

Timbalan Menteri Pelajaran, Dr Mohd Puad Zarkashi, berkata usaha sedang dilakukan untuk memperlengkapkan kemudahan prasarana seperti kelas dan alat pembelajaran supaya perluasan ke 150 sekolah dapat dilaksanakan.

Kurang tenaga pelajar
Katanya, kementerian juga sedang membuat permohonan bagi mendapatkan tenaga pengajar yang masih kurang, khususnya bagi mengajar PAV.

"Tahun ini  Kementerian Pelajaran Malaysia membelanjakan kira-kira RM29 juta untuk menambah alat dan kelengkapan di 150 buah sekolah, manakala tambah ruang dilaksanakan tahun hadapan.

"Dari segi pemilihan pelajar, ketika ini kita utamakan pelajar yang amat memerlukan iaitu kurang baik pencapaian dalam akademik supaya mereka boleh tumpu kepada bidang kemahiran," katanya kepada BH, semalam.

Program PAV yang dirangka khusus untuk pelajar menegah rendah berusia 13 tahun hingga 15 tahun antara lainnya bertujuan melahirkan tenaga kerja berkemahiran tinggi dalam tempoh 20 tahun akan datang.

Pelajar di Tingkatan Satu akan diajar enam bidang asas vokasional antaranya kejuruteraan, pertanian dan ekonomi rumah tangga, manakala pengkhususan dalam 20 bidang pilihan boleh dibuat apabila berada di Tingkatan Dua.

Melalui PAV juga, pelajar ditawarkan Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) tahap dua apabila menamatkan pembelajaran Tingkatan Tiga sebelum boleh memilih sama ada mahu ke alam kerjaya atau menyambung pengajian di Giat Mara, Institut Latihan Industrian (ILP) atau Kolej Vokasional (KV).