Saturday, July 28, 2012

Petikan Daripada Berita Harian : Tak memilih jurusan ditawarkan

Kuala Terengganu: Semua lepasan matrikulasi dan STPM dengan Gred Nilai Purata Kumulatif (CGPA) 2.8 ke atas yang gagal meneruskan pengajian, akan ditawarkan tempat di Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA).

Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin, berkata semua 1,246 pelajar yang mendapat CGPA 2.8 ke atas berpeluang ke IPTA dengan syarat tidak memilih jurusan ditawarkan dengan surat tawaran akan dikeluarkan pertengahan bulan depan bagi sesi pengajian September ini.

Tiada peluang jika tolak tawaran

Jika mereka menolak tawaran itu, maka tiada peluanglah. Mereka boleh mula mendaftar seperti pelajar lain September nanti, katanya selepas merasmikan penarafan Institut Oseanografi dan Sekitaran (INOS), Universiti Malaysia Terengganu (UMT) sebagai Pusat Kecemerlangan Pengajian Tinggi (HICoE), di sini semalam.

Hadir sama Pengerusi Lembaga Pengarah UMT, Tan Seri Dr Zaharudin Idrus; Ahli Lembaga Pengarah UMT, Datuk Ahmad Razif Abdul Rahman dan Naib Canselor UMT, Prof Datuk Dr Ibrahim Komoo.

Dengan penarafan itu, INOS diberi suntikan dana RM3 juta setahun bagi tempoh tiga tahun bermula 2012 sebagai tanda sokongan kementerian untuk melonjakkan keupayaan dan pencapaian institut berkenaan dalam bidang tujahan dan lestari ekologi marin.

UMT Institusi ketujuh diiktiraf

UMT adalah institusi pengajian tinggi ketujuh menerima pengiktirafan itu selepas Power Energy Dedicated Advanced Centre, Universiti Malaya (UMPEDAC); Medical Molecular Biology Institute, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKMBI); Institute of Melocular Medicine Research dan Universiti Sains Malaysia (INFORMM).

Institute of Biological Sciences, Universiti Malaya (ISB); Centre of Drug Research, Universiti Sains Malaysia (CDR) dan Accounting Research Institute Universiti Teknologi Mara (ARI).

Dengan penarafan sebagai HICoE, ia dapat memastikan hasrat kementerian dalam memastikan aktiviti penyelidikan dan inovasi di IPT memperoleh sumber mencukupi bagi menyokong Sistem Inovasi Kebangsaan.

Thursday, July 26, 2012

Petikan Daripada Harian Metro : Bonus setengah bulan gaji

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Najib Razak semalam, mengumumkan kerajaan bersetuju membayar bonus setengah bulan gaji dengan bayaran minimum RM500 kepada penjawat awam.

Perdana Menteri yang juga Menteri Kewangan turut mengumumkan kerajaan bersetuju memberi Bayaran Khas Kewangan RM500 kepada pesara kerajaan.

“Bayaran itu akan dibuat pada 9 Ogos ini,” katanya dalam kenyataan, di sini.

Pemberian bonus dan bayaran khas itu memberi manfaat kepada 1.27 juta penjawat awam persekutuan dan 657,000 pesara kerajaan.

Najib berkata, pemberian bonus dan bayaran khas kewangan itu dibuat berdasarkan kedudukan dan kemampuan kewangan kerajaan.

Beliau berkata, bayaran itu akan membabitkan anggaran perbelanjaan sebanyak RM2.2 bilion.

Najib berkata, pemberian bonus dan bayaran khas itu adalah penghargaan kerajaan kepada seluruh penjawat awam dan pesara kerajaan.

“Kerajaan sentiasa prihatin dan sangat menitikberatkan kebajikan penjawat awam dan pesara kerajaan,” katanya.

Beliau berharap langkah itu dapat membantu mereka membuat persediaan menyambut Aidilfitri.

Najib berkata, pembayaran bonus kepada penjawat awam itu bagi menghargai sumbangan dan dedikasi mereka dalam melaksanakan program pembangunan negara. - Bernama

Saturday, July 14, 2012

Petikan Daripada Berita Harian : Harga rokok dijangka naik

Oleh Shahrizan Salian

Kuala Lumpur: Duti eksais tembakau dijangka dinaikkan tiga sen sebelum pembentangan bajet tahun ini.

Jangkaan kenaikan itu mengambil kira data terdahulu dan beberapa hasil kajian Laporan Kawalan Tembakau ASEAN yang diterbitkan bulan lalu. Menurut penganalisis, berdasarkan anggaran kenaikan duti cukai itu harga sekotak mengandungi 20 batang rokok dijangka naik kira-kira 60 sen.

TA Securities, dalam laporan analisisnya menjangka kerajaan akan mengumumkan kenaikan sebelum pembentangan bajet 2013 pada 28 September ini bagi mengelak peniaga menyorok rokok.

“Sejak 10 tahun lalu, sektor tembakau dikenakan duti eksais setiap tahun kecuali pada 2011. Kita percaya ketiadaan kenaikan duti eksais tahun lepas adalah antara cara kerajaan mengurangkan beban harga minimum rokok (MCP) yang diperkenalkan sebelum itu,” kata firma penyelidikan itu.

Kerajaan menetapkan harga minimum rokok RM6.40 bagi 20 batang atau 32 sen setiap rokok apabila Kementerian Kesihatan menguatkuasakan Peraturan Harga Minimum Rokok dan Larangan Promosi Harga menerusi Peraturan Kawalan Hasil Tembakau (Pindaan) (No.2) 2009 yang diwartakan pada 1 Januari 2010.

Sementara itu, berdasarkan statistik Laporan Kawalan Tembakau ASEAN, setiap 10 peratus kenaikan harga rokok akan mengurangkan bilangan perokok muda sehingga tujuh peratus dan keseluruhan pembelian sebanyak empat peratus.
Namun, kenaikan duti eksais akan meningkatkan pendapatan kerajaan sebanyak tujuh peratus walaupun jumlah perokok dan pembelian berkurangan.

Laporan itu juga mendedahkan bahawa kenaikan cukai sehingga 65 peratus harga runcit adalah yang paling ideal untuk mengurangkan pembelian dalam setiap segmen pengguna.

“Laporan itu juga mendapati kenaikan cukai sehingga 65 peratus harga runcit adalah yang paling ideal untuk mengurangkan pembelian setiap segmen pengguna,” katanya.

Petikan Daripada Berita Harian : 38,549 dapat tempat di IPTA untuk mengikuti program ijazah pertama bagi sesi akademik 2012/2013

Oleh Zanariah Abd Mutalib

Putrajaya: Seramai 38,549 lepasan Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM), Matrikulasi dan Asasi berjaya mendapat tempat di institusi pengajian tinggi awam (IPTA) untuk mengikuti program ijazah pertama bagi sesi akademik 2012/2013. Jumlah itu mewakili 73.5 peratus daripada 52,430 calon yang layak serta melepasi Syarat Am Universiti dan Syarat Khas Program Pengajian.

Ketua Pengarah Jabatan Pengajian Tinggi, Prof Datuk Dr Rujhan Mustafa, berkata jumlah calon layak susut 1.5 peratus berbanding tahun lalu berikutan jumlah calon mengemukakan permohonan berkurangan kepada 63,467 iaitu susutan 1.9 peratus.

Beliau berkata, antara faktor penyumbang kepada penurunan ini ialah ketidaksediaan pelajar menerima kursus selain pilihan mereka, merit rendah, profil kependudukan dan tidak menduduki Ujian bahasa Inggeris Universiti Malaysia (MUET).

“Bagaimanapun, peratus pelajar cemerlang yang mendapat tempat dan memenuhi pilihan program meningkat pada tahun ini,” katanya pada sidang media, di sini semalam.

Rujhan berkata, jumlah tempat ditawarkan tahun ini berkurangan antara 3,000 hingga 4,000 berbanding tahun lalu kerana lima Universiti Penyelidikan menumpukan kepada pengambilan pelajar lepasan siswazah.

Pada masa sama, hanya 50 peratus pengambilan dilakukan di kalangan pemohon bagi program pendidikan kerana tidak menerima unjuran keperluan guru daripada Kementerian Pelajaran.

Bagaimanapun, katanya, kementerian akan menggunakan strategi mengalihkan pelajar ke universiti komprehensif yang lain mulai tahun ini.

Beliau berkata, 5,154 calon berjaya mengikuti program berdaya saing yang dipohon termasuk perubatan (875 orang), pergigian (170 orang), farmasi (295 orang), undang-undang (354 orang), kejuruteraan kimia (666 orang), kejuruteraan mekanikal (1,071 orang), kejuruteraan elektrik dan elektronik (919 orang) serta perakaunan (804).

Calon boleh semak status permohonan melalui laman sesawang http://upu.mohe.gov.my; http://www.jpt.utm.my; http://jpt.uum.edu.my; https://jpt.unimas.my; http://jpt.ums.edu.my bermula hari ini.

Mereka juga boleh menghubungi talian hotline 03-88706767, Helpline 03-88706777, talian am 03-88706755/6766 atau menerusi Khidmat Pesanan Ringkas (SMS) dengan menaip UPU RESULT (no KP) dan SMS ke 15888.

Calon yang gagal boleh mengemukakan rayuan dalam tempoh 10 hari selepas keputusan rasmi diumumkan melalui e-rayuan di laman sesawang http://upu.mohe.gov.my mulai hari ini dan berakhir 22 Julai. Tarikh pendaftaran pelajar baru ke IPTA ialah dari 1 sehingga 2 September ini.

Tuesday, July 10, 2012

Petikan Daripada Berita Harian : Muhyiddin lancar Senamrobik Serentak 1Murid 1Sukan 1Malaysia

PETALING JAYA: Kementerian Pelajaran sekali lagi melakar nama dalam Malaysia Book of Records (MBR) melalui pembabitan lebih 3.6 juta murid dalam Senamrobik Serentak 1Murid 1Sukan 1Malaysia peringkat kebangsaan, hari ini.

Senamrobik itu yang dilakukan serentak di 10,000 sekolah di seluruh negara dirasmikan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin di Sekolah Wawasan USJ 15 di sini. Dalam perutusannya semasa melancarkan program itu, Muhyiddin berkata, dasar 1Murid 1Sukan yang mewajibkan setiap murid sihat mengambil bahagian dalam sekurang-kurangnya satu jenis sukan sejajar dengan hasrat untuk memupuk budaya bersukan di sekolah.

"Saya bersyukur kerana dasar 1Murid 1Sukan turut memperlihat hasrat kerajaan menjadikan sukan sebagai alat utama perpaduan kerana jelas terbukti bahawa sukan boleh menyatupadukan masyarakat berbilang kaum dalam merealisasikan Gagasan 1Malaysia.

"Justeru, bidang sukan adalah gambaran sebenar kepada konsep 1Malaysia yang secara tidak langsung menaikkan semangat patriotisme dalam kalangan murid sekolah," katanya.

Tahun lalu, kementerian mencatat nama dalam MBR melalui program Larian Serentak 1Murid 1Sukan 1Malaysia yang dijayakan oleh 4.1 juta pelajar dari 9,980 sekolah seluruh negara.

Sejurus menyampaikan ucapan, Muhyiddin bersama Ketua Pengarah Pelajaran, Tan Sri Abd Ghafar Mahmud dan beberapa pegawai kanan kementerian yang lain menyertai kira-kira 2,500 murid yang bersiap-sedia di padang sekolah berkenaan untuk melakukan senamronik selama 45 minit.

Sebaik tamat, Timbalan Perdana Menteri menyaksikan penyerahan sijil MBR yang beliau tandatangani kepada Abd Ghafar daripada Presiden MBR, Datuk Danny Ooi.

Muhyiddin turut merasmikan perlawanan futsal antara murid dan melawat gerai pameran.

- BERNAMA

Sunday, July 8, 2012

Kisah Teladan : Raja Terbaik - Memilih Imam

Sultan Muhammad al-Fatih bukan sahaja menjaga amalan-amalan yang wajib, malah kosisten dalam menjaga amalan-amalan sunat. sejarah telah melakarkan betapa kata-kata ini telah dikotakan dalam kehidupan beliau.

Pada hari Jumaat pertama selepas kota Constantinople ditawan, baginda dan tenteranya masuk ke Hagia Sophia untuk mendirikan solat Jumaat. Di sini, telah berlakunya peristiwa pemilihan imam Jumaat yang pertama. Apa yang menarik, rahsia kejayaan sultan terbaik ini terdedah.

Pada mulanya, sultan Muhammad al-Fatih mencadangkan gurunya, Sheikh Shamsuddin sebagai imam. Namun, gurunya menolak dengan rendah hati. untuk mencari yang layak, baginda telah memerintahkan seluruh pegawai dan tenteranya berdiri.

"Siapa antara kamu yang tidak pernah meninggalkan solat fardu sejak baligh walaupun sekali, sila duduk!". Tiada seorang pun yang duduk.

"Siapa antara kita yang tidak pernah meninggalkan solat Rawatib sejak baligh walaupun sekali, sila duduk!". Ada sebahagian tentera duduk.

"Siapa antara kita yang tidak pernah meninggalkan solat sunat Tahajud sejak baligh walaupun satu malam, sila duduk!". Kini, semua tentera duduk kecuali Sultan Muhammad al-Fatih.

Inilah peristiwa yang berlaku ketika pemilihan imam bagi solat Jumaat kali pertama di Masjid Hagia Sophia yang asalnya ialah sebuah Gereja Besar St. Sophies. Pada mulanya, baginda mencadangkan gurunya, akhirnya terserlah bahawa baginda sendiri orang yang paling layak menjadi imam.

(Dipetik daripada Majalah Solusi Isu No. 45 m/surat 17)

Thursday, July 5, 2012

Nama Penerima Anugerah Kecemerlangan Peperiksaan Pertengahan Tahun 2012

Anugerah Kecemerlangan Peperiksaan 
Pertengahan Tahun 2012
SM Vokasional Dungun


Senarai Nama Terbaik Mengikut Kelas Tingkatan 4
 1. Mohamad Najib B Mohd Ali - 4KE1
 2. Farah Liyana Bt Mohd Rodin - 4KE1
 3. Nor Aishah Bt Abd Rashid - 4KA1
 4. Noor Zulaikha Bt Alias - 4KM1
 5. Anis Ain Mardiah Bt Alias - 4KM1
 6. Mohd Syafiq B Wahab - 4KM2


Senarai Nama 5 Pelajar Terbaik Keseluruhan Tingkatan 4
 1. Mohamad Najib B Mohd Ali - 4KE1
 2. Mohd Nazri B Adzemin - 4KE1
 3. Nur Syuhada Bt Kamaruddin - 4KE1
 4. Wan Hafizi B Wan Mohamad - 4KE1
 5. Che Wan Muhammad Zulfikar B C. W. M. Anan - 4KE1


Senarai Nama Terbaik Mengikut Kelas Tingkatan 5
 1. Siti Nur Najihah Bt Mohd Azemi - 5 Elit
 2. Fatin Sahira Bt Razli - 5KE1
 3. Nur Mailizawani Bt Mat Zaki - 5KE2
 4. Amirul Haqimie B Ramzi - 5KE3
 5. Mohd Firdaus B Ismail - 5KA1
 6. Muhammad Amiruddin B Ghani - 5KA2
 7. Nur Fatihah Bt Mahussin - 5KA3
 8. Khaliesah Izzati Bt Muhammad - 5KA4
 9. Muhamad Raimie B Ruzlan - 5KM1
 10. Amin Rahimie  B Abd Aziz - 5KM2
 11. Muhammad Izzeham B Ismail - 5KM3


Senarai Nama 5 Pelajar Terbaik Keseluruhan Tingkatan 5

 1. Siti Nur Najihah Bt Mohd Azemi - 5 Elit
 2. Fatin Nurshuhada Bt Zamri -  5 Elit
 3. Muhammad Tajuddin B Mahmood -  5 Elit
 4. Muhammad Sharizam B Rozira -  5 Elit
 5. Khairuddin B Lukmanul Hakim -  5 Elit

TAHNIAH KEPADA SEMUA PENERIMA ANUGERAH 


Sunday, July 1, 2012

Majlis Temu Murni, Anugerah Kecemerlangan Peperiksaan Pertengahan Tahun & Majlis Penutupan Minggu Kokurikulum

Majlis Temu Murni, Anugerah Kecemerlangan Peperiksaan 
Pertengahan Tahun & Majlis Penutupan 
Minggu Kokurikulum

Tarikh : 05 Julai 2012
Masa : 09.30 pagi
Tempat : Dewan Voctech

Dirasmikan Oleh:
Yg. Berbahagia En. Zakariah B Ali
Ketua Sektor,
Sektor Pengurusan Sekolah,
Jabatan pelajaran Negeri Terengganu.