Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger





Jika ingin mencari soalan-soalan dan SKEMA JAWAPAN dalam blog ini dengan pantas, sila "Search Button" di bawah ini.

Wednesday, August 31, 2011

Petikan Daripada Harian Metro : Emas lebih murah

Oleh Hadzlihady Hassan
hadzlihady@hmetro.com.my

PUBLIC GOLD melalui produk terbarunya iaitu i-Series (investment Series) memberi peluang kepada orang ramai yang mahukan keuntungan dalam pelaburan logam terbabit apabila menawarkan harga lebih rendah berbanding di kedai emas terkemuka lain.

Pengurus Besar Public Dinar Sdn Bhd (PDSB), Syukor Hashim berkata, jika sebelum ini pelaburan emas dianggap tidak menguntungkan berikutan susut nilainya yang tinggi antara 25 hingga 40 peratus, namun kini dengan nilai emas yang semakin meningkat, ramai pelabur mempunyai kesedaran untuk melabur.

“Atas kesedaran inilah Public Gold menawarkan kemudahan jual beli jongkong emas, dinar emas dan juga jongkong perak dengan menawarkan produk terbaru dikenali i-Series. “Produk i-Series ini merangkumi barang kemas seperti rantai leher dan rantai tangan yang mempunyai keistimewaan dari segi reka bentuknya yang padu dan tahan lasak serta tidak mudah rosak,” katanya.

Menurutnya, produk itu juga mempunyai ciri-ciri istimewa dan ia menguntungkan pembeli kerana harga barang kemas ditawarkan mengikut harga emas dunia yang jauh lebih murah jika dibandingkan dengan kedai emas terkemuka lain.

“Selain itu, reka bentuk barang kemas yang ditawarkan kepada pembeli tidak mempunyai sebarang batu permata kerana ia emas padu yang nilai ketulenannya dapat diukur dengan tepat menggunakan mesin densimeter. “Pelanggan juga dapat memaksimumkan keuntungan dengan membeli produk i-Series ini kerana setiap barang kemasnya tidak mempunyai kos upah pekerja dan mereka hanya perlu membayar mengikut harga emas semasa,” katanya sambil menambah, produk i-Series itu mempunyai susut nilai hanya 10 peratus berbanding kedai emas lain yang mempunyai nilai susut hingga 25 peratus.

Sunday, August 14, 2011

PANAS : Kenapa kena simpan Silver?

Untuk kawan-kawan yang belum ada buat simpanan
silver , mesti tanya, "Kenapa perlu aku beli?"

Bila saya mula cerita tentang kepentingan menyimpan
dalam silver ada sorang kawan kata:

"Tak cukup ke simpan duit dalam ASB atau unit trust?
Simpanan jugak kan? Confirm ada dividen tiap-tiap tahun.
Tak payah nak risau harga jatuh ke atau rumah kena rompak."

Ini adalah jawapan yang biasa saya terima. Saya pulak
tak boleh nafikan yang duit ASB masih dikira simpanan,
silver tak memberi dividen dan turun naik harga
silver memang menakutkan (bagi yang tidak faham).

Sebab no. 1 kawan-kawan kena menyimpan dalam
silver ialah kerana kadar hutang lapuk bertrillion
dolars yang ditanggung oleh negara-negara barat yang
kononnya dilabel negara maju. Dan 'champion' penghutang
paling banyak adalah tidak lain dan tidak bukan: Amerika Syarikat.

Jom cek sini berapa hutang Amerika sekarang: google: US Debt Clock
Terkejut tak bila tengok hutang negara 'KAYA' USD14 trillion?

"Lah, apa pulak kena mengena hutang diaorang
dengan rakyat Malaysia?
Apa kena mengena dengan kena simpan silver ?"

Kalau kita ada kawan yang suka berhutang,
bila dia tak ada tunai dia akan mohon kad kredit.
Jenis belanja sakan lepas tu bayar minimum tiap2 bulan.
Lepas satu kredit kad dah max dia mintak kat bank lain.
Belanja sakan lagi.
Bayar minimum sahaja lagi.

Sampai satu hari, takde bank yang akan approve
kad kredit. Pinjam pulak kat kawan-kawan.
Masih tak sedar diri. Belanja sakan dan buat-buat lupa
bayar bila kawan tanya. Lama-lama isytihar bankrap.

Beza Amerika dengan kawan kita yang boros di atas,
Amerika BOLEH CETAK DUIT untuk konon-konon
tunjuk kaya. Amerika dah cetak 9 trillion dollars untuk berbelanja.

Sekarang lagi senang, mana pakai mesin cetak lagi,
tinggal masukkan masukkan command:
'masukkan 1 trillion dalam bank' lepas tu tekan 'Enter'.

Lambakan duit inilah INFLASI SEBENAR. Bukannya kenaikkan harga.
Kenaikkan harga barang hanyalah simptom untuk inflasi.
Contohnya zaman Jepun dulu, duit daun pisang
berlambak-lambak tapi takde nilai.
Harga barang tinggi sebab duit dah semakin banyak.

Bila kepercayaan terdapat sistem matawang terhakis,
manusia akan berpusu-pusu cari silver untuk
melindungi harta.

Kejadian ni dah jadi berulang-ulang kali dalam sejarah.
Contoh: Dinasti Yuan, Weimar Germany, Zimbabwe.

Cuba kawan-kawan google 'hyperinflation'.

Bila semua orang berpusu-pusu menukar wang kertas
yang cepat sangat susut nilai kepada silver ,
harga sudah tentu akan melambung. Selagi kerajaan
dunia tak berenti mencetak lagi banyak duit,
selagi tu la silver akan naik harga.

Bukan silver je yang naik harga, SEMUA barang akan terus naik harga.

"Kalau kita beli insurans sebagai pelindung kereta,
Kita KENA juga beli silver sebagai pelindung harta."

Saya nampak kesedaran masih kurang menyimpan dalam bentuk silver. Untuk yang ada kesedaran pun, mereka tercari-cari cara memulakan pelaburan silver. Ebook 'Pelaburan Fizikal di Malaysia + Kajian Kes Tukar Ganda Silver' akan mendedahkan kaedah terbaik untuk memulakan pelaburan perak.


Wednesday, August 3, 2011

Jadual Peperiksaan Percubaan SPM Terengganu 2011


Kepada semua pelajar SMaTeD, peperiksaan percubaan SPM akan bermula pada 08.08.2011 (Isnin) sehingga 24.08.2011 (Rabu), diharapkan pelajar dapat menyiapkan diri untuk peperiksaan tersebut. Semoga kejayaan akan dikecapi atas usaha anda tersebut. Insya-Allah


Jika anda ingin memuat turun jadual tersebut, sila kilik SINI.

Tazkirah Guru SMaTeD Sempena Ramadhan 1432 H

Sempena Bulan Ramadhan yang mulia ini, SMaTeD telah mengadakan tazkirah yang dilakukan selepas P&P di Bilik Mesyuarat SMaTeD dan dihadiri oleh semua guru dan kakitangan sekolah. Giliran guru bertugas yang akan menyampaikan tazkirah adalah seperti berikut dan sekiranya ingin memuat turun bahan-bahan edaran, bolehlah menggunakan pautan yang diberikan, harap maklum.


  • 01 Ramadhan - Ustaz Abdullah B. Ibrahim (Tajuk : Puasa Menjana Sifat Takwa)
  • 02 Ramadhan - Ustazah Masitah Bt. Said (Tajuk : Kepentingan Ilmu Dalam Kehidupan)
  • 03 Ramadhan - En. Mohd Yatim B. Mat
  • 04 Ramadhan - Pn. Zaleha Bt. Aziz
  • 07 Ramadhan - Pn. Noor Azila Bt. Ab. Ghafar
  • 08 Ramadhan - Ustaz Abdullah B. Ibrahim
  • 09 Ramadhan - Pn. Tg. Maimun Bt Tg. Jaafar
  • 10 Ramadhan - Tn. Haji Abdul Karim B. Dolah
  • 11 Ramadhan - Pn. Hajah Noor Asmawati Bt. Ahmad
  • 14 Ramadhan - Ustaz Mohd Azizi B. Mohd Rudin
  • 15 Ramadhan - Ustazah Rohana Bt. Ali
  • 16 Ramadhan - En. Hasni B. Rais
  • 18 Ramadhan - En. Alias B. Muda
  • 21 Ramadhan - En. Ramli B. Harun
  • 22 Ramadhan - Ustazah Rosyatimah Bt. Mohamad
  • 23 Ramadhan - Pn. Hajah Mahiran Bt. Ismail
  • 24 Ramadhan - Ustaz Rusmi B. Mohamad

Tuesday, August 2, 2011

Soalan Peperiksaan Pertengahan Tahun Terengganu 2011 - Pendidikan Agama Islam

Pautan untuk memuat turun soalan Peperiksaan Pertengahan Tahun (OTI 1) Terengganu bagi pelajar Tingkatan 5 sesi 2011.


Pendidikan Agama Islam [K1] [K2]



Pautan untuk semua kertas, sila klik pautan di bawah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...